Embarrassing Fashion And Beauty From The 90’s

So okay, I don’t want to be a traitor to my generation and all but I don’t get how guys dress today. I mean, come on, it looks like they just fell out of bed and put on some baggy pants and take their greasy hair (eww!) and cover it up with a backwards cap and like, we’re expected to swoon? I don’t think so.

– Cher Horowitz, Clueless (1995)

#1 Glitter éverywhere

Yup, 90’s make-up. Het eerste waar ik dan aan moet denken is glitter. Glitter op je oogleden, glitter op je jukbeenderen, glitter op je schouders, je decolleté, shimmers in je bodylotion, glitters in je haargel, glitter dust voor het gehele lichaam. Glitter was éverywhere!
Ook ik was helemaal into deze trend en had vele potjes vol met sparkling glitter. Niet alleen in zilver en goud, maar ook in rood, roze, blauw enz. Ik moet er af en toe bijgelopen hebben als een wandelende discobal…

For a Christmas/Yew Years/Costume  party? Hell yes! Zo naar je werk, school, de supermarkt, je schoonmoeder? No more!

For a Christmas/Yew Years or Costume party? Hell yes! Vol extreme glitters naar je werk, school, de supermarkt, je schoonmoeder of de hond uitlaten? No more!

For a Masked Ball? Go nuts and sparkle! (Drew Barrymore in een van mijn favoriete films: "Ever After.")

For a Masked Ball? Go nuts and sparkle! (Drew Barrymore in een van mijn favoriete films: “Ever After.”)

#2 Wafeltjes in je haar (Crimping)

In de jaren 90 zag je óveral meisjes met zogeheten “wafeltjes” in hun haar. Ik was vaak jaloers op vriendinnetjes die de juiste tool in bezit hadden om deze in een handomdraai in hun haar te krijgen. Deze had ik namelijk niet (poor me!)
Om toch nog enigszins hetzelfde effect te bereiken maakte ik vaak talloze hele dunne vlechtjes in mijn haar om daar vervolgens een nachtje mee te slapen. De volgende dag zag ik er waarschijnlijk uit als een soort van poedel, maar ik vond het práchtig!

Britney Spears met crimped hair. Eind jaren 90.

Britney Spears met crimped hair. Eind jaren 90.

#3 Butterfly Clips

Ook deze had ik in alle kleuren en maten. Met en zonder glitters. What was I thinking?! Oke, ik ben gek op vlinders, nog steeds. Ook nu draag ik nog wel eens een schattig haarspeldje met een vlindertje erop. Meestal in vintage style. Maar dan gaat het dus om 1 (!!)  tiny speldje in de vorm van een bobby pin of iets dergelijks. Gewoon als nice touch bij een mooi opgestoken kapsel bijvoorbeeld.
In de jaren 90 echter, deed ik dit toch iets anders. Er konden er niet genoeg in mijn haar verdwijnen. En ik had nogal een bos haar…

Zoiets dus....(Sarah Michelle Gellar aka Buffy, eind jaren 90)

Zoiets dus….(Sarah Michelle Gellar aka Buffy, eind jaren 90.)

#4 Cornrows/platte vlechtjes

Een trend welke ik gelukkig wél heb overgeslagen! Vlechtjes had ik vaak, maar deze manier van vlechten vond (en vind!) ik zó afschuwelijk lelijk, zelfs in de jaren 90 weigerde ik daar toch echt aan mee te doen…

Christina-cornrows-resized (1)

Christina Aguilera met “cornrows.” In my opinion one of her worst looks…

#5 Haarmascara

Officiële haarmascara was duur. Zeker voor een schoolmeisje van een jaar of 14. Wat deed ik dus? Ik vond dat “gewone” mascara ook wel zou werken. Zo liep ik dus een periode vaak rond met bruine en zwarte strepen door mijn blonde haar…Totally punk!
Op een van mijn verjaardagen kreeg ik van vriendinnetjes de échte haarmascara. Ik geloof dat ik het vooral gaaf vond om knalrode strepen aan te brengen. Voor extra kleur bleef ik ook met de gewone zwarte en bruine mascara werken. Maar ook blauw, paars en roze heb ik er regelmatig ingesmeerd…

image (1)

#6 Eyegloss

Ken jij ze nog? Die ronde potjes (eye)gloss van de hema? Je kon ze allemaal bovenop elkaar schroeven zodat je hele torens kon bouwen. Naast lipgloss hadden ze ook een eyegloss variant. Want ofcourse, alles moest glimmen en glitteren in de jaren 90.
Het effect van de eyegloss bleef hooguit vijf minuten zitten. Je smeerde het er gewoon met je vinger op, om dit vervolgens de hele dag bij te werken. Deed je dit niet? Dan had je dus na vijf minuten voor de rest van de dag een zielig lijntje gloss op je ooglid. Het spul bleef echt voor geen meter zitten!

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Ik kan me bijna niet voorstellen dat er vrouwen zijn die deze níet kennen! Eyegloss van de HEMA.  Photo by beautytreat.nl

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Photo by beautytreat.nl

#7 Getekende streepjes wenkbrauwen

Ook hier deed ik gelukkig niet aan mee! Omdat het helemaal hip was om zo dun mogelijke wenkbrauwen te hebben, waren vrouwen érg enthousiast met hun pincet. Sommigen waren zelfs zó enthousiast dat ze hun hele wenkbrauwen maar wegschoren, en voortaan twee streepjes boven hun beglitterde en extreem glimmende oogleden tekenden. De horror!

Gewn Stefanie heeft naast de afschuwelijk lelijke cornrows gelukkig ook die streepjes van wenkbrauwen gedag gezegd. She looks só much better now!

Gewn Stefanie heeft naast de afschuwelijk lelijke cornrows gelukkig ook die streepjes van wenkbrauwen gedag gezegd. She looks só much better now!

#8 Tattoo kettingen

Recentelijk weer gespot! But like omg, why?!
Velen van ons hebben er eentje gedragen: de rekbare tattoo kettingen uit de 90′s. In alle kleuren van de regenboog werden ze gedragen. Ik had geloof ik zelf ook armbanden en bijpassende (duim)ringen. Mij ga je hier níet in terug zien!

tc

Emma Roberts (nichtje van Julia Roberts apperently, did not know), werd afgelopen mei 2014 gespot met een tattoo chocker.

Emma Roberts (nichtje van Julia Roberts apparently, did not know), werd afgelopen juli 2014 gespot met een tattoo chocker.

#9 Mutiple buns (aka “Bjork knotjes”)

Björk startte deze trend en al gauw volgden anderen zoals bijvoorbeeld Gwen Stefani. Je verdeelde je haar in meerdere plukjes en draaide deze vervolgens zo strak mogelijk tot een knotje. Je kon het natuurlijk ook met vlechtjes doen, twee plukken om elkaar heen draaien of opvallende elastiekjes en clipjes gebruiken. De mogelijkheden waren eindeloos, als het er maar speels uit zag.
Regelmatig op mijn eigen hoofd uitgetest!

Bjork_resized

Bjork was de trendsetter qua multiple buns.

buns.png (1)

Gwen Stefanie was meteen fan er werd zeer regelmatig gespot met deze haarstijl.

#10 Klap armandjes (slap bracelets)

Ook nu liggen deze armbandjes in de speelgoedwinkels. Al kocht ik ze in de jaren 90 zelf geloof ik ergens anders. Geen idee meer waar overigens.
Wat ik wel weet, is dat je de “klaparmbandjes” van nu totaal niet kunt vergelijken met die van toen.
De huidige versie is meestal gemaakt van zacht flexibel silicone-achtig materiaal.
De real deal uit de jaren 90 was in feite gewoon een soort van scherp stuk flexibel ijzer met extreem scherme randen. Er zat een dun laagje stof omheem welke er in no time af lag altijd. En dan begon dat ijzer dus in je arm te snijden..Autch!

De échte jaren 90 slap bracelets.

De échte jaren 90 slap bracelets.

 #11 Platform shoes (aka Spice Girl schoenen)

Guilty…Ik voeg er verder liever geen woorden aan toe. Absoluut dieptepunt in mijn persoonlijke fashion history…

il_570xN.329919223

Vooral "baby spice" Emma Bunton was overduidelijk gék op deze trend. The higher the better!

Vooral “baby spice” Emma Bunton was overduidelijk gék op deze trend. The higher the better!

#12 De opblaasbare rugzak (inflatable back pack)

De “everything inflatable” trend kan ik me nog goed herinneren. Zo had ik geloof ik opblaasbare kussentjes, fotolijstjes, een opblaasbare houder voor mijn oude vertrouwde Nokia, een spiegeltje met een opblaasbare lijst er omheen en mijn zusje en ik menen ons vaag te herinneren dat we ook een opblaasbare stoel hadden (waarschijnlijk vrijwel meteen lek en weggegooid)
Deze variant heb ik echter gemist! Hier was ik waarschijnlijk net iets te oud voor. Deze trend werd gezet door Hilary Duff in Lizzie McGuire. Ieder meisje wilde ook zo’n opblaasbare rugzak, nét als Lizzie.

tumblr_mgxri1GJcp1rjo691o1_500

Lizzie McGuire met haar úberhippe opblaasbare rugzak.

Lizzie McGuire met haar úberhippe opblaasbare rugzak.

#13 Een sweater om je middel geknoopt

Of een oversized blouse, of een spijkerjasje, er zat in de jaren 90 praktisch altijd een kledingstuk om mijn middel geknoopt…

tyingsweateraroundthewaist_173113

Joey Lawrence van Blossom (ken je die serie nog??) Só nineties!

#14 De kuif

Ook hier deed ik níet aan mee. Ik vond het zó verschrikkelijk lelijk! Bijna al mijn vriendinnetjes liepen met zo’n vieze-vol-met-gel-gesmeerde-vastgemetseld-met-haarlak uitgevoerde kuif rond.
En wat een gedoe ook. Ik zag mijn vriendinnetje (you know who you are :p) soms eindeloos lang voor de spiegel staan om dat lelijke ding zoveel mogelijk te perfectioneren. Ik vond je nog steeds heel lief hoor! But so weird…

8671b83e0fbe9c2a2323b3502c8e3f49

DJ en Stephanie Tanner van Full House. Beide práchtig jaar, maar áltijd zo'n volgespoten met haarlak kuif. Zo jammer...

DJ en Stephanie Tanner van Full House. Beide práchtig jaar, maar áltijd zo’n volgespoten-met-haarlak kuif. Scruncies vond ik dan wél weer leuk! Vooral om knotjes mee te maken. Al was dit nog eind jaren 80 geloof ik..

#15 De tuinbroek (Dungarees)

Oke, so don’t blame me, maar hier was ik gék op! Vooral als je zo’n alto style (geruite) Cars tuinbroek had was je helemaal hip. En die had ik natúúrlijk! Basic witte tanktop eronder en natuurlijk een denim (of geruite) blouse, een sweater of een van mijn vele spijkerjasjes omgeknoopt.

tumblr_inline_mot2leA5XV1qz4rgp (1)

Rachel Green in Friends, jaren 90. Precies zoals hoe ik mijn tuinbroek combineerde. Helaas ging ik er ook gewoon mee naar buiten…

Mis jij de trends uit de jaren 90? Of mis je er nog eentje in deze lijst? Laat het me weten onderaan bij de comments!

Liefs,

http---signatures.mylivesignature.com-54492-119-856EC3A1598CE9B977042F707DA22684

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s