Marilyn Monroe: A Short Biography, Her Best Movies And Lóts Of Pictures

“I’m selfish, impatient and a little insecure. I make mistakes, I am out of control and at times hard to handle. But if you can’t handle me at my worst, then you sure as hell don’t deserve me at my best.”

― Marilyn Monroe

Denkend aan Marilyn Monroe verschijnt het beeld van een sexy vrouw met platina blond haar, rode lippen en een kleine moedervlek naast haar linker mondhoek, wiens jurk subtiel opwaait terwijl ze naïef giechelt. Helaas is het levensverhaal van Marilyn niet zo romantisch als het beeld dat we van haar voorgeschoteld hebben gekregen.

MarilynMonroe

Marilyn werd geboren op 1 juni 1926 onder de naam Norma Jeane Baker. Haar jeugd was alles behalve rooskleurig. Haar moeder was drugverslaafd en labiel, waardoor ze gedwongen werd haar dochter door anderen op te laten voeden. Marilyn’s jeugd kenmerkte zich door een constante wisseling van (pleeg)gezinnen, waarbij zelfs geweld en (pogingen tot) seksueel misbruik voorkwamen. Ze ontsnapte het leven in pleeggezinnen en weeshuizen door op haar zestiende te trouwen met haar buurman James “Jim” Dougherty.

Norma Jane Baker, 16 jaar oud.

Norma Jeane Baker, 16 jaar oud.

Haar leven veranderde voorgoed toen fotograaf David Conover haar op de gevoelige plaat vastlegde – toen nog als brunette. David Conover wordt gezien als de ontdekker van Marilyn Monroe, aangezien hij haar aanspoorde zich in te schrijven bij een modellenbureau. Toen ze hoorde dat modellenbureaus vooral op zoek waren naar blonde modellen, verfde ze haar kapsel in een platina blonde kleur: de look waar ze zo bekend mee is geworden.

Een van "Norma" haar eerste modellenfoto's. Ze poseert hier voor David Conover.

Een van “Norma” haar eerste modellenfoto’s. Ze poseert hier voor David Conover.

Na op verschillende covers te hebben gestaan, werd Norma Jeane opgemerkt door studiobazen uit Hollywood. Na een indrukwekkende screentest werd besloten dat ze een artiestennaam nodig had. Ze nam haar moeders meisjesnaam over en als voornaam werd gekozen voor een exotisch klinkende naam: dit leidde tot de naam Marilyn Monroe.

Norma Jeane. Haar eerste  cover in het buitenland.

Norma Jeane. Haar eerste cover in het buitenland.

Met haar bewust gekozen imago als dom blondje kreeg ze verschillende filmrollen aangeboden. In 1949 (een tijd dat het voor Marilyn moeilijk was om aan werk te komen) werd ze door fotograaf Tom Kelley overgehaald om naakt te poseren. Deze foto’s kwamen pas uit in 1952, op het moment dat Marilyn meerdere succesvolle filmrollen had gehad. In plaats van het te ontkennen, koos Marilyn er voor om aan de pers toe te geven dat zij de vrouw op de naaktfoto’s was en dat ze deze klus had aangenomen om haar huur te kunnen betalen. De ontdekking van de foto’s met het bijbehorende verhaal was het begin van haar imago als sekssymbool.

happens for a reason marilyn

Haar leven bestond uit successen en tegenslagen: in totaal heeft Marilyn als actrice 33 films op haar naam staan en drie gebroken huwelijken. Na haar eerste huwelijk met Jim trouwde ze met honkballer Joe DiMaggio, welke slechts zeven maanden stand hield. Haar huwelijk met schrijver Arthur Miller heeft vijf jaar geduurd. Daarnaast is er gespeculeerd over affaires met publieke figuren zoals Marlon Brando, Robert Kennedy en natuurlijk John F. Kennedy.

Marilyn Monroe (toen nog bekent als Norma Jeane Baker) & James Dougherty. Dit was haar eerste huwelijk welke plaats vond in 1942.

Marilyn Monroe (toen nog bekend als Norma Jeane Baker) & James Dougherty. Dit was haar eerste huwelijk welke plaats vond in 1942.

Marilyn Monroe met haar tweede man Joe DiMaggio.

Marilyn Monroe met haar tweede man Joe DiMaggio.

Op augustus 1962 werd Marilyn Monroe dood gevonden in haar appartement. Ze was slechts 36 jaar oud. De officiële doodsoorzaak was een vergiftiging door barbituraat, waarschijnlijk zelfmoord. Verschillende complottheorieën gaan er vanuit dat Marilyn geen zelfmoord pleegde maar vermoord is. Deze theorieën spreken bijvoorbeeld over betrokkenheid van de gebroeders Kennedy, de CIA of zelfs de maffia.

Een tragische einde...4 augustus 1962.

Een tragische einde…4 augustus 1962.

Marilyn: An Icon

Marilyn Monroe groeide zoals gezegd in haar carrière uit tot een icoon, een sekssymbool. Hoewel ze een succesvol actrice en zangeres was, kent iedereen haar vooral vanwege haar uiterlijk, haar houding en haar sexy imago. Inmiddels is het pin-up imago overgenomen door bekende sterren uit Hollywood: denk bijvoorbeeld aan de stijl van Madonna, Scarlett Johansson en de bekende foto’s van Christina Aguilera. De foto’s die Marilyn Monroe van zichzelf liet maken – zowel als pin-upgirl als naakt – zijn een ware inspiratiebron geweest voor fotografen, van amateur tot professional.

Marilyn Monroe: Pin Up Style.

Marilyn Monroe: Pin Up Style.

Madonna vs Marilyn.

Madonna vs Marilyn.

Scarlett Johansson vs Marilyn.

Scarlett Johansson vs Marilyn.

Christina Aguilera vs Marilyn.

Christina Aguilera vs Marilyn.

Niet alleen in fotografie maar ook in de hedendaagse beeldende kunst is Marilyn’s klassieke schoonheid vele malen verwerkt. Het meest bekend zijn waarschijnlijk de kleurrijke en zwart-wit schilderijen van kunstenaar Andy Warhol. Warhol maakte deze kunstwerken na de dood van Marilyn Monroe. De reden voor zijn keuze voor Marilyn lag in de overeenkomst tussen haar en de thema’s in zijn kunst: de dood en de cult rond beroemdheden.

By Andy Warhol.

Tien verschillende Marilyn prints. By Andy Warhol.

Inmiddels is het leven van Marilyn Monroe en haar invloed op (pop)cultuur op verschillende manieren verfilmd. Haar geheimzinnige dood zorgt er natuurlijk voor dat haar leven een interessant onderwerp blijft voor filmmakers.

Officiële filmposter van Norma Jeane and Marilyn, 1996.

Officiële filmposter van Norma Jean and Marilyn, 1996.

Filmtrailer:

De meest recente film is My Week with Marilyn uit 2011. Zoals de titel doet vermoeden, richt de film zich op slechts een korte periode. Het verhaal draait om de spanning tussen Marilyn en Sir Laurence Olivier tijdens de opnames van de film The Prince and the Showgirl. In deze film wordt Marilyn gespeeld door actrice Michelle Williams.

Officiële filmposter van My week with Marilyn, 2011.

Officiële filmposter van My week with Marilyn, 2011.

Filmtrailer:

Top 10 Marilyn Monroe Movies:

MV5BNzYzMDkzNDQ0N15BMl5BanBnXkFtZTcwNzQ0NDQyNA@@._V1._SX140_CR0,0,140,209_MV5BMjAyNTg4NjE2MF5BMl5BanBnXkFtZTgwNDk1NDkyMTE@._V1._SY209_CR0,0,140,209_MV5BMjM1NDA3MTA1MV5BMl5BanBnXkFtZTgwNDU1NzMxMTE@._V1._SY209_CR0,0,140,209_MV5BMjYwNTgyMzY3MV5BMl5BanBnXkFtZTcwNDcyODcyMQ@@._V1._SY209_CR5,0,140,209_MV5BMjA5NjM4Mjg4OF5BMl5BanBnXkFtZTcwNTIwNzkzMQ@@._V1._SY209_CR3,0,140,209_
MV5BMTkyMzAwMTIzMV5BMl5BanBnXkFtZTcwODkzMjMyMQ@@._V1._SX140_CR0,0,140,209_MV5BMjAwNTA2OTY0OF5BMl5BanBnXkFtZTcwODU2NjEyMQ@@._V1._SY209_CR1,0,140,209_MV5BMjEyOTU5NTUwMF5BMl5BanBnXkFtZTYwMzQ1NTM2._V1._SX140_CR0,0,140,209_
MV5BOTkzMjg1NTAzNF5BMl5BanBnXkFtZTgwMzcwNTcxMTE@._V1._SX140_CR0,0,140,209_MV5BMTI0Mjc2MTA1MF5BMl5BanBnXkFtZTcwNTI5MTI1MQ@@._V1._SY209_CR4,0,140,209_

#1 Some Like It Hot (1959)

Twee musici zijn getuige van het St. Valentine’s Day Massacre en proberen zo snel mogelijk de stad uit te komen voor zij door de mafia gevonden en vermoord worden. Het enige baantje dat hun reis kan betalen is bij een vrouwenband, en dus besluiten ze zich om te kleden tot vrouw. Dit levert enkele problemen op: de ene wordt verliefd op een mede-bandlid, en de ander krijgt een rijke man achter zich aan.

#2 Asphalt jungle (1950)

De onlangs op borgtocht vrijgelaten topcrimineel Erwin ‘Doc’ Riedenschneider verzamelt, gefinancierd door de corrupte advocaat Alonzo D. Emmerich, een aantal boeven voor een zorgvuldig geplande grote juweelroof in Cincinnati. In Doc’s bende zitten de aan lager wal geraakte onverschrokken crimimeel Dix Handley, de café-eigenaar en gokker Gus Minissi, de professionele safekraker Louis Ciavelli en de bookmaker Cobbi, die als koerier fungeert tussen Emmerich en Doc.

#3 The Seven Year Itch (1955)

Richard Sherman verblijft alleen in New York terwijl zijn vrouw en zoon de zomer aan zee doorbrengen. Hij geniet van zijn tijdelijk vrijgezellen-bestaan, maar hij is vastberaden om er geen gebruik van te maken. Wanneer er een mooie blonde vrouw boven hem komt wonen neemt zijn fantasie het echter van hem over.

#4 Monkey Business (1952)

Dr. Barnaby Fultan (Cary Grant) is de saaie wetenschapper die aan een verjongingsmiddel werkt, zonder succes. Tot het moment dat de chimpansee waar hij mee werkt, uitbreekt en het laboratorium overhoop gooit en per ongeluk de formule bereidt waar Fultan al jaren naar op zoek is. Fultan en zijn vrouw (Ginger Rogers) proberen het goedje uit met werkelijk de meest vreemde resultaten: zoals het steeds jonger worden met elke nieuwe dosis. Ook anderen wagen zich aan dit elixer, waaronder zijn norse baas en zijn secretaresse (Marilyn Monroe). Het resultaat is complete chaos.

#5 Niagara (1953)

De Amerikaan George Loomis is een veteraan uit de Koreaanse oorlog, die daar een trauma aan overgehouden heeft. Met zijn jonge en aantrekkelijke vrouw Rose verblijft hij tijdelijk in een vakantiehuisje bij de Niagara watervallen in Canada. Rose is verliefd op een jongeman en wil George laten vermoorden door haar nieuwe vriend om vervolgens met hem er vandoor te kunnen gaan.

#6 Bus Stop (1956)

De rodeokampioen Beauregard ‘Bo’ Decker uit Montana gaat met zijn oudere vriend Virgil Blessing met de bus naar de rodeo. Bo is op zoek naar een engel van een vrouw en hij denkt die gevonden te hebben in de saloongirl Cherie. Hij wil haar onmiddellijk tot zijn bruid maken. Maar Virgil vindt Cherie niet goed genoeg voor Bo en zij wil ook niet. In restaurant Grace’s Diner waar de bus een tussenstop maakt, moet desondanks alles geregeld worden.

#7 The Misfits (1961)

De jonge, aantrekkelijke maar naïeve Roslyn Tabor is gedesillusioneerd, gescheiden en afkomstig uit de grote stad. In Nevada raakt ze bevriend met drie ‘onaangepasten’: de oudere cowboy Gay Langland, de monteur en verdrietige weduwnaar Guido en de afgeleefde rodeorijder Perce Howland. De pluk-de-dag levensstijl van het trio laat Roslyn voor het eerst vrijheid, uitbundigheid en hartstocht beleven. Maar als haar onschuldige idealisme botst met de harde realiteit, moet Roslyn het risico nemen hun vriendschap kwijt te raken… en de enige echte liefde die ze ooit gekend heeft.

#8 Gentlemen Prefer Blondes (1953)

Ze treden op in nachtclubs en de blonde van de twee is erop uit om een rijke man aan de haak te slaan. Een sullig miljonairszoontje geeft haar een ring en wil in Europa met haar trouwen. Haar collega mag mee op de boot, waarop ook een Olympisch team meegaat. De vader van haar aanstaande is tegen het huwelijk en is ook op het schip.

#9 How to Marry a Millionaire (1953)

Shatze Page, Pola Debevoise en Loco Dempsey, drie modellen van bescheiden komaf, werken als mannequin in New York. Hoewel hun foto’s de covers van Harpers Bazar al gehaald hebben en ze flink wat modeshows lopen, zijn ze nog altijd niet rijk geworden. Erger nog, ze hebben nog steeds geen trouwring om de vinger. Maar de dames willen dan ook niet met de eerste de beste in het huwelijksbootje stappen. Charme is één ding, geld een ander. Met als doel een miljonair te strikken, nemen de dames hun intrek in een prachtig penthouse. Drie maanden later zijn Shatze, Pola en Loco nog geen stap dichter bij hun doel.

#10 River of No Return (1954)

Matt Calder (Robert Mitchum), een ruwe bolster met een wild verleden, wil een toekomst opbouwen en start een nieuw leven als boer. Alles gaat goed tot ze een dubieus stel ontmoeten, de gokker Harry Weston (Rory Calhoun) en de mooie saloonsinger Kay (Marilyn Monroe). Bedrogen en beroofd door Weston, besluit Matt de achtervolging in te zetten en wraak te nemen. Onbewapend en als vervoermiddel een vlot waarmee ze de rivier afzakken, maken Matt, Mark en Kay, verlaten door Weston, jacht op de bedrieger.


 

(Giga!) Collectie van mijn favoriete Marilyn foto’s

Marilyn just being Marilyn:

enhanced-4934-1401661236-12 enhanced-14874-1401661250-1 enhanced-25296-1401661250-9 enhanced-7840-1401661247-5enhanced-342-1401661238-1 enhanced-5056-1401661237-11 enhanced-7927-1401661234-3 enhanced-5015-1401661229-1 enhanced-7215-1401661243-2 enhanced-5653-1401661233-3 enhanced-10179-1401661245-1 enhanced-5682-1401661241-4

Beautiful vintage shots:

elle-17-marilyn-monroe-xln elle-15-marilyn-monroe-xln elle-14-marilyn-monroe-xln elle-13-marilyn-monroe-xln elle-11-marilyn-monroe-xln elle-10-marilyn-monroe-xln elle-09-marilyn-monroe-xln elle-07-marilyn-monroe-xln elle-05-marilyn-monroe-xln elle-04-marilyn-monroe-xln elle-03-marilyn-monroe-xln elle-02-marilyn-monroe-xln elle-01-marilyn-monroe-xlnelle-30-marilyn-monroe-xln elle-29-marilyn-monroe-xln elle-28-marilyn-monroe-xln elle-27-marilyn-monroe-xln elle-25-marilyn-monroe-xln elle-24-marilyn-monroe-xln elle-21-marilyn-monroe-xln elle-20-marilyn-monroe-xln elle-19-marilyn-monroe-xln elle-18-marilyn-monroe-xln

 

Tot de volgende blogpost!

Liefs,

http---signatures.mylivesignature.com-54492-119-856EC3A1598CE9B977042F707DA22684

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s