The History Of Pantyhose

I have been obsessed with seamed stockings my whole life, and I would collect vintage ones that were made in the ’40s and ’50s with the authentic styling of the keyhole, the welt, the reinforced toe and heels, French or Cuban heels, and hand-stitched seams.

– Dita Von Teese

Helaas, we zullen er weer aan moeten geloven, de panty! Hartstikke gezellig hoor de herfst, maar dat ik dan weer panty’s onder mijn jurkjes en rokjes moet gaan dragen vind ik toch echt een stuk minder leuk.

Maar waar komt de panty nou eigenlijk vandaan? Wanneer en door wie is deze uitgevonden? En waarom is er nu nog steeds geen panty uitgevonden welke er wél elegant uitziet maar níet zo extreem gevoelig is dat je er meteen bij het aantrekken een gigantische ladder in hebt zitten?

Ik vroeg het me allemaal af en ben dus voor dit artikel op zoek gegaan naar de geschiedenis van de panty.

Lees met me mee!

De kous

Rond 1914 werd de kous betaalbaar voor bredere lagen van de bevolking. De rijkere mensen droegen de kous samen met zijden hemdjes en broekjes, waarbij de kous opgehouden werd door jarretels. Het armere deel van de bevolking moest het doen met een kous die onder de knie met een band of koord werden vastgebonden.

Kousen door de jaren heen.

Kousen door de jaren heen.

Deze kousen gingen veel langer mee dan een moderne panty. Hoewel, sinds 1912, de nieuwe kunstzijden en rayon kousen, ontwikkeld met moderne technologie, de fabricage van kousen veranderden, waren ze niet zo sterk als de vroegere wollen en zijden exemplaren.

Een advertentie voor kousen. 1920-1921.

Een advertentie voor kousen. 1920-1921.

In de jaren 20 werden kousenbanden versierd met rosetten voor onder de, toen moderne, korte rokken.

Opgepimpte kousen in 1870.

Opgepimpte kousen in 1870.

Flapper girl met opgerolde kousen in de jaren 20.

Flapper girl met opgerolde kousen in de jaren 20.

In tegenstelling tot andere lingerie waren kousen seizoengebonden. Zwarte kousen werden ’s winters gedragen, huidkleurige en witte in de zomer. Speciaal ontworpen kousen bij zorgvuldig gekozen kleding waren ook heel populair naast een variëteit aan standaard kleuren. Kousen waren bedoeld om de benen te tonen; in de jaren 20 kozen vrouwen vaak voor kousen van rayon of kunstzijde in roze, beige of bruin. Ook zwart en marine kleurige kousen werden veel gedragen. Vooral in de winter.

Nylons

Birth-of-nylons-new-york-fair

De nieuw kousen van kunstzijde waren in 1925 te zien op de Parijse beurs: “Exposition de Arts Decoratifs. Kousen in goud en zilverkleur werden gecombineerd met veren, diamanten en parels. Kousen in huidskleur oogden steeds bloter omdat ze steeds doorschijnender werden. Als een armband werden ze om de kousenband gerold en accentueerden de delen van het been die bloot bleven.

Door dit bijna preutse uiterlijk kregen de kousen een erotische betekenis tot het einde van de twintiger jaren, toen de oude jarretelle gordels weer populair werden en de kousenband verdween.

Minnesac Mills, Philadelphia Pennsylvania US 1936-1937.

Fijne kousen in de maak! Minnesac Mills, Philadelphia Pennsylvania US 1936-1937.

Hollywood had erg veel invloed op de kousen industrie. De film De Blauwe Engel uit 1930 toonde Marlene Dietrich als danseres met duidelijk zichtbare jarretels met het lied: “Ich bin von Kopf bis Fuss auf Liebe eingesteld.” Ook in westerns en slapsticks’s waren gekousde benen uit hollywood regelmatig te zien.

Een grote vernieuwing waren de nylon kousen die in mei 1940 op de markt kwamen. In 4 dagen tijd werden er zo’n 4 miljoen paar kousen verkocht.

Pre war nylon craze

Pre war nylon craze.

De vreugde duurde echter maar kort. Het nylon was nodig voor parachutes en de productie van nylonkousen werd stilgezet. Het genot van de nylonkous was in Europa nog niet bekend.
In Amerika was het echter zo’n hit dat vrouwen met een oogpotlood een “naad” op de achterkant van het been tekenden.

1940's nylon depression. "Let's pimp our stockings."

1940’s nylon depression. “Let’s pimp our stockings.”

Na de oorlog kwamen de nylonkousen terug, en hoe! Bij Macy’s in New York werden in 6 uur tijd 50.000 paar kousen verkocht. In Pittsburg hebben 40.000 vrouwen een nacht in de regen gewacht om een paar kousen te kunnen kopen. Pas in 1948 was de productie pas weer echt goed op peil.
Kousen werden van elkaar onderscheiden door hun garendikte, normaal werd 30 denier gedragen en bij speciale gelegenheden 15 denier, de zogeheten kristalkousen.

Na de herfst in 1945 kwamen de nylons eindelijk weer terug. Er vormden zich lange rijen vrouwen voor de bekende warenhuizen zoals Macy's.

Na de herfst in 1945 kwamen de nylons eindelijk weer terug. Er vormden zich lange rijen vrouwen voor de bekende warenhuizen zoals Macy’s.

Nylon Riot in Pittsburgh. 1945.

Nylon Riot in Pittsburgh. 1945.

Eind jaren 50 waren de kousen nog nooit zo mooi én voordelig geweest. De verbeterde pasvorm maakte het mogelijk rokken tot ver boven de knie te ontwerpen. Verbeterde verf technieken maakten felle kleuren als fuchsia en kobalt mogelijk.

Rainbow fishnet panty's in de jaren 60.

Rainbow fishnet panty’s in de jaren 60.

De Panty

Geïnspireerd door het geklaag van zijn vrouw over de kousenbanden die ze moet dragen, creëert textielmogul Sir Allen Grant in 1953 de eerste panty. Het is transparante, nauwsluitende legwear die de benen bedekt van de voeten tot en met de heupen of taille. Pas zes jaar later is zijn uitvinding de Panti-Legs helemaal naar z’n zin en brengt hij het op de markt. Een andere Amerikaan, Ernest G. Rice, is hem daarmee voor en komt in 1956 met zijn ‘Combination Stockings and Panty’ (catchy merknamen zijn blijkbaar niet iets van die tijd). In 1965 maakt Glen Raven Mills, het bedrijf van Grant, een comeback met de eerste naadloze panty. Dit item wordt een enorm succes, gezien de minirokken en -jurkjes die vrouwen massaal dragen in de sixties.

KLeurrijke Mary Quant panty's in de jaren 60.

KLeurrijke Mary Quant panty’s in de jaren 60.

De jaren 60 deden hun intrede. Met de ultra korte roklengte (jaaa, de minirok!) van Mary Quant werden de panty’s, met of zonder (namaak) naad plotseling dé mode. Fabrieken moesten dag en nacht doorwerken om hun machine om te stellen. In die jaren waren vrouwenbenen belangrijk in de mode, speciaal in felle kleuren.

Panty'ss gedragen door Twiggy op de cover van Seventeen Magazine. Jaren 60.

Panty’ss gedragen door Twiggy op de cover van Seventeen Magazine. Jaren 60.

Zwarte naadkousen, (zelfs met diamantjes op de naad) met dunne jarretelgordels kwamen weer terug in de jaren 70. Splitrokken onthulden de benen op een geheel eigen wijze. In tegenstelling tot de, in de filmwereld gebruikelijke panty, werden er juist bij splitrokken kousen met jarretels gedragen.

Een advertentie voor panty's uit de jaren 80.

Een advertentie voor panty’s uit de jaren 80.

Ladderende Panty’s

Tijdens het aantrekken van de panty gebeurt het vaak dat je panty kapot gaat. Ook al heb je de ideale panty gekocht; de panty is en blijft een gevoelig product en is tijdens het aantrekken uiterst kwetsbaar. Voorkom dat de panty kapot gaat en gebruik onderstaande tips!

Vintage reclame uit 1920 voor "holeproof hosiery." Ladderende panty's en kousen zijn áltijd een issue geweest voor vrouwen.

Vintage reclame uit 1920 voor “holeproof hosiery.” Ladderende panty’s en kousen zijn áltijd een issue geweest voor vrouwen.

Panty’s met lycra zijn zeer gevoelig voor ruwe handen. Zorg ervoor dat je nagels netjes glad gevijld zijn, voorkom ruwe handen en doe je ringen, kettingen en andere sieraden altijd af. Kleine oneffenheden kunnen ervoor zorgen dat de panty’s beschadigd raken. Je kunt dit voorkomen door je handen goed te verzorgen óf door speciale (latex)handschoentjes aan te trekken.
Nog een hele handige tip: (oude) pantykousjes als handschoentjes te gebruiken. Je hebt minder grip, maar je nieuwe panty gaat in ieder geval niet kapot.

14wxl7fcfj5q

Door het gebruik van lycra in de panty is deze vanuit de verpakking behoorlijk klein. Het grote voordeel van lycra is dat de panty uitgerekt kan worden, om zich daarna strak om je lichaam te vormen. Rek daarom de panty eerst voorzichtig uit, voordat je hem aan trekt. Houdt in je ene hand de tenen van de panty en in je andere hand de bovenkant. Rek vervolgens de panty rustig met je beide handen uit. Je maakt hierdoor de panty wat ruimer en flexibeler, waardoor je deze beter zal passen. Je kunt ook de punten van de tenen in je hand nemen en de panty strak om je hand heen draaien. Hierdoor wordt de panty ook uitgerekt. Trek vervolgens direct daarna je panty aan.
gWM5marilyn-monroe-putting-on-pantyhose-3xrare4x6-photos
Rol de panty van één been voorzichtig op of schuif hem over je hand heen, totdat je helemaal bij de tenen bent. Trek de panty over je voeten en je onderbeen. Laat bij de tenen voldoende beweegruimte over, maar span de panty of kous wel goed aan tot je knie, zonder al te hard te trekken. Herhaal dit met je andere been. Let op dat de panty of kous zo ver mogelijk en gelijkmatig is uitgerekt. Je kunt nu de panty voorzichtig over je dijen tot kruishoogte aantrekken. Zorg dat het aanwezige kruisje op de goede plaats zit. Trek daarna de panty voorzichtig over je heupen totdat de heupband in de taille op de gewenste plaats zit. De panty is nu over je hele lichaam gelijkmatig verdeeld.

Wanneer je je  panty van te voren goed hebt uitgerekt, merk je dat dit proces makkelijk gaat. Iedere keer als je de panty aantrekt kun je het uitrekken herhalen. Het voorkomt namelijk veel gaten en ladders, voordat je al de deur uit bent.

stap-1stap-2stap-3

Is de panty op bepaalde plaatsen toch te ruim? De lycra in de panty zorgt er voor dat de panty nog iets krimpt. Een panty gaat namelijk geleidelijk terug naar zijn oude oorspronkelijke vorm. Ook al heb je de panty meerdere malen gedragen en gewassen.
Bodylotions en huidverzorgende crèmes hebben geen effect op normale panty’s, waardoor je deze kunt (blijven) gebruiken. Bij hold-up panty’s hebben lotions en crèmes echter wél een negatief effect. Hold-up panty’s maken gebruik van siliconenstrips die op je huid blijven kleven. Een lotion zorgt ervoor dat deze strips minder goed op je huid blijven plakken. Draag je hold-up panty’s dan is het beter om vooraf geen lotion of crème op je benen te smeren.

11244101_Bighairspray

Tóch een beginnende ladder in je panty? Zorg ervoor dat je altijd een potje transparante nagellak en/of haarlak bij je hebt. Door wat haarlak op het gaatje te spuiten of door wat nagellak er op te tippen krijgt je panty als ware een beschermlaag op het gaatje en wordt erger voorkomen. Een extra panty in je tas is ook geen overbodige luxe (dit doe ik zelf áltijd!)

Wandelende reclame voor ladder-vrije kousen in de jaren 20.

Wandelende reclame voor ladder-vrije kousen in de jaren 20.

Kun je er nu écht niet mee omgaan? Tegenwoordig heb je ook spray on panty’s. Al lijkt dit me in de herfst en winter wel een beetje koud…

Bij nader inzien blijkt ook dit fenomeen al veel langer te bestaan. Paint-On hosiery 1940's.

Bij nader inzien blijkt ook dit fenomeen al veel langer te bestaan. Paint-On hosiery 1940’s.

Spray on panty' s met "Air Stocking." Veelvuldig te koop aangeboden op eBay.

Spray on panty’ s met “Air Stocking.” Veelvuldig te koop aangeboden op eBay.

Hoe was je je kousen en/of panty’s?

Als je ze op een goede wijze behandeld, kunnen kousen en panty’s vrij lang meegaan. Wassen kun je ze het beste in lauwwarm water, bij voorkeur met een niet-synthetisch wasmiddel. Gebruik bijvoorbeeld vloeibare groene zeep of een speciaal wasmiddel voor kousen. De nylon draad blijft hierdoor soepel en de duurzaamheid van de kous wordt hierdoor aanzienlijk verhoogd. De kousen dienen na het wassen nagespoeld te worden met water om de zeepresten te verwijderen. Wringen mag niet om draadbreuk te voorkomen. Beter is het om de kousen droog te rollen in een handdoek.
Gebruik bij voorkeur een waszakje. Deze kun je voor een paar euro o.a. kopen bij de HEMA.

Ladder-vrije panty’s

Ik ben altijd op zoek naar panty’s welke ladderproof zijn. Deze worden veelvuldig aangeboden, maar ik merk zelf tot nu toe weinig verschil. Of ik kan gewoon totaal niet met panty’s omgaan. Dat kan natuurlijk ook.

Heb jij ergens panty’s gespot welke niet ladderen? Ik hoor het graag! Laat het me dan weten onderaan bij de de comments.

Tot de volgende blogpost!

Liefs,

http---signatures.mylivesignature.com-54492-119-856EC3A1598CE9B977042F707DA22684

 

2 comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s