Top Ten Tuesday: Studio Ghibli Movies

“You must see with eyes unclouded by hate. See the good in that which is evil, and the evil in that which is good. Pledge yourself to neither side, but vow instead to preserve the balance that exists between the two.”

― Hayao Miyazaki

In eerdere blogposts heb ik het er al uitgebreid over gehad: mijn liefde voor Japanse anime movies. Een top 10 heb ik echter nog nooit gemaakt. Bij deze!

Al deze films zijn van studio Ghibli. Met name de films van regisseur Hayao Miyazaki zijn bij mij zeer favoriet. Onlangs werd helaas zijn allerlaatste film gelanceerd: The Wind Rises. Deze heb ik zelf nog niet gezien. Ik denk met als reden dat ik zijn films zó vreselijk ga missen, dat ik deze laatste voor een zeer speciaal moment wil bewaren ;)

Mijn huidige top 10:

#1 My Neighbor Totoro (1988)

My_Neighbor_Totoro_-_Tonari_no_Totoro_(Movie_Poster)

Synopsis:

When two girls move to the country to be near their ailing mother, they have adventures with the wonderous forest spirits who live nearby.

Filmomschrijving:

Twee meisjes verhuizen met hun vader naar het platteland om in de buurt te zijn van het verpleegtehuis waar hun moeder ligt. Satsuki en Mei ontdekken dat het nabijgelegen bos bevolkt is door wonderlijke wezens. Ze raken al snel bevriend met deze buren en beleven magische avonturen.

#2 Spirited Away  (2001)

spirited_away

Synopsis:

In the middle of her family’s move to the suburbs, a sullen 10-year-old girl wanders into a world ruled by gods, witches, and monsters; where humans are changed into animals; and a bathhouse for these creatures.

Filmomschrijving:

Tijdens de verhuizing van haar familie naar een buitenwijk wandelt Chihiro, een 10-jarig meisje, een wereld binnen die geregeerd wordt door heksen en monsters, waar mensen veranderd worden in dieren. Chihiro moet in een groot badhuis werken om te overleven. Zal het haar lukken om terug te keren naar haar eigen wereld?

#3 Grave of the Fireflies (1988)

poster-15810

Synopsis:

A tragic film covering a young boy and his little sister’s struggle to survive in Japan during World War II.

Filmomschrijving:

Seita en Setsuko zijn broer en zus tijdens de Tweede Wereldoorlog in Japan. Nadat hun vader is gestorven tijdens een overzees gevecht en hun moeder is gedood door een luchtaanval, moeten ze naar andere familieleden toe om gesteund te worden. Als die steun op een gegeven moment ook bij hen weggenomen wordt zijn ze alleen nog afhankelijk van elkaar om te zorgen voor onderdak en eten.

#4 Howl’s Moving Castle (2004)

download (3)

Synopsis:

When an unconfident young woman is cursed with an old body by a spiteful witch, her only chance of breaking the spell lies with a self-indulgent yet insecure young wizard and his companions in his legged, walking home.

Filmomschrijving:

Sophie is achttien en werkt zich te pletter in de hoedenwinkel die haar vader ooit bezat. Op een uitje naar de stad loopt Sophie de mysterieuze tovenaar Howl tegen het lijf. Howl is verschrikkelijk knap maar wanneer de jaloerse Heks van Verspilling hen samen ziet besluit ze Sophie te vervloeken. Sophie wordt in een klap 72 jaar ouder en om haar geheim te bewaren vlucht ze naar Howl’s kasteel. Die herkent haar niet en neemt Sophie aan als huishoudster. Al snel zet de oude Sophie het kasteel op stelten. Maar hoe zal Sophie ooit aan haar vloek kunnen ontsnappen?

#5 Laputa: Castle in the Sky (1986)

Castle_in_the_Sky_(Movie_Poster)

Synopsis:

A young boy and a girl with a magic crystal must race against pirates and foreign agents in a search for a legendary floating castle.

Filmomschrijving:

Het verhaal gaat over Sheeta, een meisje met een mysterieuze steen. Ze wordt achterna gezeten door piraten en het leger. Met behulp van de steen kan men namelijk Laputa vinden. Laputa is een legendarische stad die in de lucht zou zweven.

#6 Only Yesterday (1991)

onlyyesterday_54849

Synopsis:

A 27-year-old office worker travels to the countryside while reminiscing about her childhood in Tôkyô.

Filmomschrijving:

Omoide Poro Poro vertelt het verhaal over de 27-jarige Taeko die haar drukke leven in Tokio overdenkt en zich een tiental dagen terugtrekt op de boerderij van haar familie. Terwijl ze reist denkt ze terug aan haar verleden als 5e klasser in 1966.

#7 Whisper of the Heart (1995)

whisper

Synopsis:

A young girl finds that all the books she chooses in the library have been previously checked out by the same boy. Later she meets a very infuriating fellow… could it be her “friend” from the library? The boy’s grandfather has a violin sales and service shop. The boy wants to be a violin maker like his grandfather.

Filmomschrijving:

Whisper of the Heart gaat over een jong meisje, Shizuku. Als er iets is dat Shizuku graag doet, is het lezen. Allerlei boeken werkt ze op een razend tempo door en in de plaatselijke bibliotheek is ze het meest te vinden. Wanneer ze weer eens een flinke stapel boeken leent, valt haar op dat in elk boek steeds een bepaalde naam staat van een jongeman die de boeken voor haar geleend heeft, een zekere Seiji Amasawa. Het toeval wil dat ze hem ontmoet. Tussen hen ontstaat een grote vriendschap, waarbij ze niet alleen Seiji beter leert kennen, maar ook zichzelf. Zo komt ze er achter wat ze wil doen in haar leven en schrijft ze haar eerste eigen verhaal.

#8 Princess Mononoke (1997)

mononoke_p

Synopsis:

On a journey to find the cure for a Tatarigami’s curse, Ashitaka finds himself in the middle of a war between the forest gods and Tatara, a mining colony. In this quest he also meets San, the Mononoke Hime.

Filmomschrijving:

Een kwade bosgod infecteert een prins met een dodelijke ziekte. Hij zal sterven als hij geen geneesmiddel zal vinden, maar het lijkt er op dat hij in het Oosten van het rijk hulp kan vinden. Wanneer hij daar aankomt bevindt hij zich echter midden in een gevecht tussen mensen en dieren die strijden om landschap en leefgebied…

#9 Ponyo (2009)

Ponyo_Poster

Synopsis:

An animated adventure about a five-year-old boy and his relationship with a goldfish princess who longs to become a human.

Filmomschrijving:

Op een steile rots boven de zee woont een klein jongetje van vijf jaar, Sosuke, samen met zijn ouders. Op een dag ziet hij in het water een goudvis met een meisjesgezichtje. Het bijzondere visje, dat hij Ponyo noemt, is ontsnapt aan haar vader, een onderwatertovenaar. Ponyo is van plan mens te worden. Door haar sterke magische wil begint ze al te veranderen, maar haar vader is op zoek naar zijn dochter om haar dat te beletten. Ponyo roept de hulp van Sosuke in om uit de buurt van haar vader te kunnen blijven. Dat valt nog niet mee…

#10 Kiki’s Delivery Service (1989)

mwaEA3EDXoe1Sg88ObrjwN8FUnM

Synopsis:

A young witch, on her mandatory year of independent life, finds fitting into a new community difficult while she supports herself by running an air courier service.

Filmomschrijving:

Kiki is een heks die net 13 jaar oud is geworden. Zoals altijd bij heksen gaat ze op haar 13e weg van huis om zelfstandig te worden. Als ze eenmaal een stad heeft gevonden waar ze wil gaan wonen merkt ze dat het lastig is om zich daar te vestigen en haar beroep uit te oefenen.

A Little Tribute to Hayao Miyazaki

Een compilatie van al zijn films op de schitterende soundtrack van Laputa: Castle in the Sky:

A Tribute to the Best of Anime

Happy watching!

Liefs,

http---signatures.mylivesignature.com-54492-119-856EC3A1598CE9B977042F707DA22684

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s