Inspiring Books For Vintage Lovers (Dutch & English)

“I’ve no idea when I’m going to wear it, the girl replied calmly. I only knew that I had to have it. Once I tried it on, well… She shrugged. The dress claimed me.”

― Isabel Wolff, A Vintage Affair

Op het internet kom je tegenwoordig een heel eind als vintage lover. Alleen al op sites als YouTube en Pinterest vind je vele vintage tutorials (voor haar en/of make-up), foto’s, vintage home decors en krantenknipsels uit vervlogen tijden.

Wat ik als boekenwurm echter nóg fijner vind, is het bladeren in boeken welke vol staan met vintage weetjes, feiten en ideeën. De meeste van onderstaande boeken heb ik dan ook in bezit. Een aantal als hardcover of paperback en ook een aantal als e-book op mijn Ipad. Het zijn boeken waar ik totaal niet op uitgekeken raak en welke ik er dan ook zeer regelmatig even bij pak.

Omdat ik weet dat veel van mijn volgers net als mij zowel boekenfan als vintagefan zijn, heb ik de mooiste boeken, allen met een vintage thema,  voor jullie op een rijtje gezet.

Kijk snel met me mee!

Dutch Books

#1 Vintage

1001004007514746

Samenvatting:

Een van de grote interieurtrends van dit moment: inrichten met vintagemeubels. Alles over het mixen en matchen van oude en nieuwe materialen. Veel fotomateriaal.

Koop dit boek nu!

#2 Vintage thuis

9200000011254811

Samenvatting:

Tweedehandsspullen nieuw leven inblazen en vrolijke schrijfblokjes, kanten lampenkappen en schortjes van oma’s theedoeken maken: het zijn populaire bezigheden. ‘Vintage thuis’ staat boordevol inspirerende sfeerbeelden en bevat ook nog eens 20 kleurrijke projecten om thuis aan de slag te gaan en je huis op te fleuren. Auteurs Tif Fussell en Rachelle Blondel, ook bekend als de creatieve bloggers Dottie Angel en Ted & Agnes, zijn niet alleen beroemd in Engeland – ook in Nederland worden ze steeds bekender. Marktplaats.nl en de kringloopwinkel zijn hofleveranciers, die een ieders fantasie prikkelen om bijvoorbeeld een opgedofte kledinghanger, een zwierig vliegengordijn, beplakte koffers en een gehaakte ‘alles-tas’ te fabriceren.

Koop dit boek nu!

#3 Kringloopgeluk

9200000009942899

Samenvatting:

Geef oude spullen een nieuwe look! ‘Kringlopen’ is een nieuwe way of life. Auteur Ingrid van Willenswaard verzamelt al haar hele leven lang kringloopspullen. Van stukgelezen kinderboeken maakt ze vrolijke slingers met een leuke boodschap, retro-stofjes tovert ze om in een vrolijke wasknijperzak en ook met een oud kastje verricht ze wonderen. In Kringloopgeluk ontdekt iedereen wat het is om je onder te dompelen in de verrassende wereld van gebruikte spullen. De onvolkomenheid maakt hen juist perfect! Dit boek staat boordevol DIY-projecten om mee aan de slag te gaan, inclusief enthousiasmerende teksten en inspirerende foto’s. Een nieuwe ‘way of life’ voor crafters!

Koop dit boek nu!

#4 Vogue over Christian Dior

9200000031365752

Samenvatting:

In 1947 bracht Christian Dior met de ‘New Look’een wereldwijde stijlrevolutie teweeg. In de tien jaar die volgden, zouden zijn collecties keer op keer de modewereld op haar grondvesten doen schudden. ‘Vogue over Christian Dior’geeft een unieke kijk op Diors zoektocht naar het perfecte silhouet, geïllustreerd met foto’s van fotografen als Horst en Irving Penn, en met illustraties van onder anderen René Gruau en Christian Bérard. We zien hoe Diors visie van het vrouwelijke schoonheidsideaal zich door de jaren heen ontwikkelde, en hoe hij creativiteit en commercie op zo’n manier wist te verbinden dat zijn naam nog steeds synoniem is aan een van de meest succesvolle couturehuizen van Parijs. Charlotte Sinclair schrijft als redacteur voor Vogue over kunst, mode en reizen.

Koop dit boek nu!

#5 De jaren 50, 60, 70 en 80

9200000026727300

Samenvatting:

Bestseller vol nostalgie nu opnieuw beschikbaar
Was het vroeger beter? Hoe zag het alledaagse leven van de Belgen eruit tijdens hun jeugd? Dit boek geeft het antwoord aan de hand van een reis door de tijd en de Vlaamse huiskamers van de jaren 1950 tot de jaren 1980. Vele honderden voorwerpen brengen het dagelijks leven en het klimaat van de jaren waarin meerdere generaties zijn opgegroeid opnieuw tot leven. Een nostalgisch kijkboek voor de hele familie aan de hand van herkenbare thema’s zoals de keuken, de school, vakantie, speelgoed. Met een inleiding van Marc Reynebeau. Het Huis van Alijn, het museum van de dingen die (n)ooit voorbijgaan, vat volkscultuur op een eigentijdse, persoonlijke en verrassende manier op. Het museum vertelt een tijdloos verhaal over de cultuur van het dagelijkse leven, de gebruiken en rituelen, de kleine en grote dingen.

Koop dit boek nu!

#6 Gouden jaren

9200000025959485

Samenvatting:

‘In 1952 deelde ik een stofzuiger met mijn schoonmoeder.’
‘In 1961 zond de televisie 24 uur uit – per week.’
‘In 1965 moesten we naar de buren om te bellen.’

Gouden jaren vertelt het verhaal van de ongekende naoorlogse groei die ons leven op alle fronten heeft veranderd. De wekelijkse teil werd een dagelijkse douche, het papieren loonzakje een digitale bankrekening en de boterham met tevredenheid een broodje gezond. Vertrouwde beroepen verdwenen, nieuwe deden hun intrede. Wie had er in de jaren vijftig al gehoord van mondhygiëniste of activiteitenbegeleider?

Gouden jaren staat vol met herkenbare anekdotes, scherpe observaties en schitterende foto’s. Het laat zien hoe compleet anders ons leven er een halve eeuw geleden uitzag en dat we rijker zijn geworden dan we ooit voor mogelijk hadden gehouden.

Koop dit boek nu!

#7 Het jaren 50 boek

1001004002378928

Samenvatting:

Het Jaren 50 Boek bevat een unieke selectie van 425 foto´s uit de periode 1950-1959. Voor sommigen een knusse tijd, waarin het leven nog overzichtelijk was; voor anderen een periode van verandering en modernisering.
Het boek blikt terug op Drees, de Watersnoodramp, De Koude Oorlog, grootscheepse woningbouw, maar ook de opkomst van de televisie. Het eerste ‘Dafje’, Dorus en de zedenbedervende rock-ën-roll. De veelal niet eerder gepubliceerde foto;s zijn afkomstig van het Nationaal Archief, het internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis en particuliere collecties.

Koop dit boek nu!

#8 Liever naakt dan namaak

1001004006043509

Samenvatting:

Steeds weer moet de reclame nieuwe invalshoeken vinden om op een manier te zeggen: koop dit en het zal je leven prettiger maken. Met de tijd hebben de oude advertenties hun aanprijzende werking verloren. Sommige zijn aandoenlijk geworden, sommige briljant of irritant gebleven. Ze wekken onverbiddelijk nostalgische gevoelens op, maar kooplust niet meer. De zorgvuldig en met veel plezier voor deze uitgave geselecteerde advertenties laten ons nu zien wat toen heel gewoon was en wat we belangrijk vonden. Ze voeren ons even terug naar de hoogtijdagen van de gedrukte reclame en leggen op aangename wijze de tijdgeest bloot.

Koop dit boek nu!

#9 De jaren 60

9789058974860_covr

Samenvatting:

Dit boek geeft een kleurrijk overzicht van de jaren ’60 in Nederland. De revolutie woedde niet alleen bij hippies, provo’s en kabouters, ook in en om het huis van de gewone burger veranderde veel. Door het afbrokkelen van de vertrouwde gezagsstructuren van kerk, werk en echtverbintenis, kon en moest alles anders. De jeugd kreeg lang haar en kon zich dankzij de pil in een seksuele revolutie storten. Jongens en meisjes reden rond op een Puch (met hoog stuur, gezien in de film Easy Rider), Tomos of Kreidler Florett en bezochten jeugdbals of optredens van hasjrokende bandjes met psychedelische undergroundmuziek. Ook in huis gingen de ramen open en werd de spruitjeslucht langzaam maar zeker verdreven. De televisie kreeg in elke huiskamer een prominente plek. Er werd een moderne bank tegenover gezet en zo kwam het wereldnieuws rechtstreeks en indringend binnen, al hadden Peyton Place en Dr. Kildare of Rawhide en Bonanza eigenlijk de voorkeur. Voor dit boek is een groot aantal (dagelijkse) gebruiksvoorwerpen en andere artikelen gefotografeerd. Thematisch en in hun onderlinge samenhang gerangschikt, vertellen het keukengerei, het speelgoed, de meubels en de boodschappen het échte verhaal van de swingende jaren ’60. Een feest der herkenning of een intrigerende kennismaking met dit revolutionaire decennium.

Koop dit boek nu!

#10 Mieters!

9200000007377086

Samenvatting:

In Mieters! buigt Wim Daniëls zich over de taal van de jaren vijftig. Die jaren begonnen nog behoorlijk sober, maar aan het eind ervan dansten de mensen de rock-‘n-roll. Lang niet allemaal natuurlijk, maar er was toch wat swing en schwung in het leven gekomen, met veel nieuwigheden, waarbij ook nieuwe woorden hoorden. Er kwam televisie; er gingen sloombrommers en snelbrommers rijden; je kreeg de nozems, het maanschot en een sexbom in de hoedanigheid van een atoomblondine. De jaren vijftig vormen een fascinerend tijdperk. Dit boek laat dat tijdperk herleven aan de hand van de jarenvijftigtaal.

Koop dit boek nu!

#11 Kostuumgids

C4v26QnjdMBLtEIBcbtC

Samenvatting:

Door de eeuwen heen zijn kledingstijlen en modeverschijnselen altijd de afspiegeling van een bepaalde periode, een bepaald land, een bepaalde beschaving geweest. Kunst en cultuur, oorlog en vrede, nieuwe uitvindingen, hooggeplaatste en invloedrijke personen hadden belangrijke invloed op het ontstaan en weer verdwijnen van een modebeeld. Deze gids is een systematisch, in veertig perioden ingedeeld overzicht van de kledingstijlen in onze westerse wereld van de vroege middeleeuwen tot heden. De eerste perioden omvatten tientallen jaren, maar hoe verder men vordert in de (kostuum)geschiedenis, des te meer wisselt het beeld en des te kleiner worden de verschillende perioden. Per periode steeds verlucht met een paginagrote kleurenillustratie – wordt de kleding van man en vrouw en soms zelfs van het kind tot in detail beschreven en toegelicht aan de hand van pentekeningen van haardracht, accessoires, schoeisel enzovoort. Bovendien wordt de mode uit een bepaalde periode bekeken in het kader van -de tijd en gerelateerd aan andere facetten van het totale cultuurpatroon zoals de bouwkunst de schilderkunst, de politiek en de economie. Onvermijdelijke vaktermen uit de beschrijvende tekst worden in een uitgebreide woordenlijst verklaard. Een boeiende en informatieve handleiding voor het herkennen en begrijpen van perioden uit de geschiedenis aan de hand van de heersende mode. Een uniek boek in het nog onontgonnen gebied van de kostuumgeschiedenis.

Koop dit boek nu!

#12 En Vogue!

1001004002628936

Kleurrijke zijdes, soepel vallende satijn, rijke wollen damasten, barokke bloemmotieven, goud- en zilverbrokaat… de mode uit de achttiende eeuw was én is een lust voor het oog. Frankrijk, met Parijs als hart van het modecentrum, zette de toon voor deze mode, terwijl ook belangrijke impulsen uit Engeland werden overgenomen. Het was een tijd waarin sprake was van een Europese mode, een internationaal modebeeld. Zo kochten Marie-Antoinette en onze ‘eigen’ prinses Wilhelmina, vrouw van stadhouder Willem V, beide bij de vermaarde Rose Bertin te Parijs, de ‘ministre de la Mode’ van het Franse hof. Nederland volgde de internationale tendensen, maar ontwikkelde ook eigen modes, mede onder invloed van de fraaie stoffen die door de belangrijke handelscontacten van de V.O.C. ons land bereikten. Musée Galliera te Parijs en het Gemeentemuseum Den Haag bezitten beide een schitterende collectie mode uit de achttiende eeuw. Deze collecties werden in de tentoonstelling ‘The Mirror of Fashion’ als elkaars spiegelbeeld gepresenteerd, waardoor verschillen en overeenkomsten duidelijk worden. Het boek is rijk geïllustreerd met afbeeldingen van kostuums én schilderijen, en bevat artikelen van specialisten uit Frankrijk, Nederland en Engeland. Dit brengt de mode uit de tijd van de Verlichting tot leven, en belicht verschillende aspecten van deze Europese mode, evenals de rol die Parijs hierin speelde.

Koop dit boek nu!


 

English

#1 The Little Dictionary of Fashion

1001004006106073 (1)

Synopsis:

This is the bestselling fashion classic now available in cloth-bound special edition. Illustrated with delightful photographs and drawings, this beautiful book is the perfect gift for both the style-conscious and the desperately in need! Christian Dior reveals the secrets of style in his indispensable guide that covers everything from what to wear to a wedding and how to tie a scarf to how to walk with grace.

bol.com

book depository

#2 Vogue Covers

1001004006545064

Synopsis:

Inventive, glamorous, gorgeous – since the beginning VOGUE has set the platinum standard for fashion magazines the world over and has become an icon in its own right. VOGUE’s covers sum up the superlative visual ideals of the whole magazine. For the first time, this book brings together in one volume nearly a century of covers both illustrated and photographic. Over two hundred stunning images have been selected from an archive of more than fifteen hundred. What sets VOGUE’s covers apart is that each is so bold, so beautiful and so emphatically different. They mark the course of history, chart changing fashions and ideas of beauty and hold up a mirror to the cultural and social revolutions of the twentieth century. Since 1916 VOGUE’s covers have celebrated the most striking women of our age, captured by the century’s leading photographers, the greatest artists and the most inventive fashion. Brilliant, captivating and full of life, this is the face of the world’s most influential magazine and the original style bible.

bol.com

book depository

#3 At Home (A Short History of Private Life)

1001004010910653

Synopsis:

Bill Bryson and his family live in a Victorian parsonage in a part of England where nothing of any great significance has happened since the Romans decamped. Yet one day, he began to consider how very little he knew about the ordinary things of life as he found it in that comfortable home. To remedy this, he formed the idea of journeying about his house from room to room to “write a history of the world without leaving home.” The bathroom provides the occasion for a history of hygiene; the bedroom, sex, death, and sleep; the kitchen, nutrition and the spice trade; and so on, as Bryson shows how each has figured in the evolution of private life. Whatever happens in the world, he demonstrates, ends up in our house, in the paint and the pipes and the pillows and every item of furniture.

bol.com

book depository

#4 Style me Vintage

9200000003890031

Synopsis:

Have you ever wanted to introduce vintage into your life, but felt unsure where to start? Vintage styles have never been more popular, with everyone from major stars to teens on the street looking to indulge in retro glamour. Style Me Vintage Look Book provides all you need to know about all things vintage, so whether you are looking to completely overhaul your look, go for total vintage glam, or just introduce a few key vintage elements into your day-to-day, this book shows you how. Combining step-by-step hair and make-up styling techniques with a guide to sourcing vintage clothing from the 1920s to the 1980s, Style Me Vintage Look Book’s detailed photographs and expert insight from its three authors, provides you with the knowledge needed to determine an individual style. You’ll also find tips on how to make retro styles work with modern accessories. Style Me Vintage Look Book is essential reading for every girl who likes to dress up!

bol.com

book depository

#5 Vintage Beauty Parlor

9200000009641727

Synopsis:

Ever wanted to know how to re-create beautiful vintage styles? Now you can with this stylish and practical guide to vintage hair and make-up featuring iconic looks from every decade from the 1920s – 1980s. With easy-to-follow step-by-step hair and makeup techniques, as well as beautiful and inspiring photographs, this book will help you find a style for any occasion and become the envy of all your friends. Vintage Beauty Parlor will help you uncover the secret to the finer details of each look from hair, make-up, clothes, and accessories to jewelry and even perfume. Master the stylish flapper-girl curls and cupid’s bow lips of the 1920s; the sassy victory rolls of the 1940s; the perfect 1950s quiff, the glamorous glitter of the 1970s, and the edgy punk styles of the 1980s. Vintage Beauty Parlor has everything you need to become a vintage style icon.

bol.com

book depository

#6 Style me Vintage – Tea Parties

9200000005002691

Synopsis:

In a melding of the fun style of the ‘Style Me Vintage’ series with a traditional cookery book, Style Me Vintage: Tea Parties is a vintage and thematic take on a traditional afternoon tea book. The current trend for retro styled events and afternoon tea parties is as much about styling as it is about food and drink and this book will show you just how to achieve your own perfect event. Split into themed tea parties, it will show how to create your tea party: dress your table, decorate your room, do your invitations, costume suggestions, and offer key recipes for food and drink within each theme. Themes include: a Victorian Tea Party (lace aplenty and dainty cakes), an Edwardian Breakfast (country house pastries and breakfast cocktails), a 1920’s Speakeasy (cocktails in tea cups and recipes for jazz babies), a 1930’s Cocktail Party (silk, tweed, champagne with elegance), a 1940’s Picnic (fiery ginger beer anyone?), a 1950’s Street Party (bunting and finger food). With advice on scaling up into a tea party for many – or down to an intimate tea for two, you can’t go wrong.

bol.com

book depository

#7 Vintage Fashion

1001004002878679

Synopsis:

A visual journey through the decades, Vintage Fashion is a book for those interested in collecting and acquiring vintage but it also caters for the woman who is looking at past influences for inspiration when developing her individual look. Featuring the work of 80 years of couture designers, it is of interest to fashion students, designers and any fashionista. The book provides an awareness of the fashion skills and techniques of the past, as well as pointers on what to look for when sourcing original vintage pieces, allowing the reader to understand and develop their own intrinsic tastes and fashion sensibilities.

bol.com

book depository

#8 Vintage Fashion (Collecting & Wearing Designer Classics)

9200000013982424

Synopsis:

A visual journey through the fashion of the decades, Vintage Fashion enables the reader to identify key designers, shapes, textiles, stitching, and other details and characteristics that define the most influential pieces of the twentieth century. Each chapter begins with a historical introduction to the era, offering an overview of the designers of the time and their key influences. The chapter then develops along themes – such as textile, print, stitching, shape and cut, fabric technology and manufacture as well as colour – according to the most groundbreaking developments of the time and noting the special details and characteristics that mark a piece as authentic. Each decade ends with a ‘key looks’ spread showing an at-a-glance view of the important shapes, colours and looks that defined the era. The book concludes with a shopping guide, which offers pointers on sourcing and caring for original vintage pieces, along with a glossary of fashion terms and the century’s most collectable designers.

bol.com

book depository

#9 Wearable Vintage Fashion

1001004011707737

Synopsis:

‘Wearable Vintage Fashion’ presents desirable, affordable and accessible vintage clothing and accessories in a new and fun format. Covering the looks of the twentieth century from the 20s to the 80s, this insiders’ guide will feature the clothing, accessories and styling to recreate the looks of each decade. By presenting timeless, classic vintage pieces, the items will always be stylish regardless of the era they came from or the fashion trend of the moment. The book will, therefore, serve as a visual reference guide to collecting as well as wearing classic vintage clothing. Vintage dressing is very much a current fashion trend with lots of people shopping for affordable vintage clothing and trying to recreate vintage looks by mixing new and old. The authors show the reader how to put the clothing and accessories together to create that period look whether for daywear or eveningwear. In addition to interviews with collectors and the story behind their collections, the authors look at vintage street fashion from around the world: showing members of the public combining vintage with their everyday fashion.

bol.com

book depository

#10 Retro

1001004011828023

Synopsis:

In a new, pocket-sized and eco-friendly format, this set of four mini-journals features retro-themed art by indie darling Julia Rothman. Each cover pattern includes old school rotary phones, record players, casette players, and instant cameras.

bol.com

#11 Style me Vintage – Home Edition

9200000026507075

Synopsis:

Celebrating the perennial interest in incorporating vintage flea-market finds into interior schemes, Style Me Vintage: Home is a feast of retro inspiration. With practical information on how to identify and source original vintage homewares, there is also plenty of inspiration on how to style your rooms according to your favoured decade, whether it be the 1920s or the 1970s. Without being restrictive, there’s also plenty of advice on how to mix eras and incorporate vintage into contemporary schemes. This is a sourcebook of inspiration to all those hungry for nostalgic design. From ideas for display (fab sixties artwork, kitsch figurines, retro plates and crockery) to larger furniture finds (fifties sideboards, classic fabrics, reupholstered armchairs) see how vintage design can be made to work today.

bol.com

book depository

#12 Vintage Tattoos: The Book of Old-School Skin Art

6092875

Synopsis:

Tattoos have gone from badges of rebellion to fashion statements fully absorbed into mainstream culture. They are enjoying a renaissance, with graphic designers and artists creating specialty tattoos for a growing audience, unleashing a revival of interest in the bawdy vintage tattoo. Old school tattoos are being rediscovered (sometimes ironically, sometimes not) by a new generation. Originally embraced by rebels, sailors, and gangsters, these tattoos—broken hearts, naked girls, floral motifs, and maritime emblems—are now showing up on the fashion runway and in music videos. This book chronicles vintage motifs in thematic chapters interspersed with profiles of influential tattoo artists and their distinctive designs: Sailor Jerry Collins, Don Ed Hardy (“the Godfather of Tattoos”), Mike “Rollo Banks” Malone, Bert Grimm, Japan’s Horiyoshi III, and Shanghai’s Pinky Yun.

bol.com

book depository

Happy reading!

Liefs,

http---signatures.mylivesignature.com-54492-119-856EC3A1598CE9B977042F707DA22684

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s