Shows to Watch if You Love Downton Abbey

“What is a weekend?” – Violet Crawley

Het einde van een van mijn meest geliefde series is nu toch echt in zicht. Het zesde seizoen is helaas echt het allerlaatste.
Momenteel wacht ik nog op de jaarlijkse Christmas special. Deze wordt naar verwachting uitgezonden op 25 december 2015 (in de VS.)
En dan…no more! How sad…

Gelukkig zijn er een heleboel alternatieven om te kijken voor grote Downton fans als ik. Waarvan een aantal gewoon fijn op Netflix te zien zijn.

Omdat ik héél zeker weet dat er onder mijn volgers een groot aantal mede-fans zitten heb ik deze geweldige series voor jullie op een rijtje gezet.

Kijk snel met me mee!

The Paradise

Paradise-the-paradise-bbc-tv-show-34730740-1920-1080

Een schitterende BBC serie welke ik in één ruk uit heb gekeken! Eerder had ik het boek al eens gelezen ( The Ladies Paradise by Emile Zola), maar de tv serie deed hier zeker niet voor onder. En dat zegt wat want het boek geniet bij mij bíjna altijd de voorkeur.

Waar gaat het over?

The Paradise is een sexy serie vol glamour en romantiek. Het verhaal speelt zich af in een superchic Brits warenhuis dat al bestaat sinds de Victoriaanse tijd. In deze droomwereld vol luxeartikelen moet de jonge Denise haar weg zien te vinden. Zij heeft net een baantje gekregen als verkoopster op de afdeling damesmode. Al gauw merkt Denise dat ze in haar nieuwe werkomgeving wordt omringd door machtsspelletjes, intriges en amoureuze verhoudingen tussen collega’s. Maar jong en ambitieus als ze is, weet ze zeker dat ze het hier ver kan schoppen. Intussen heeft John Moray, de charmante eigenaar van de winkel, Denise allang opgemerkt. Moray is een moderne selfmade man. Hij kan zowel keihard zijn als onweerstaanbaar vriendelijk. In Denise ziet hij veel van zichzelf terug, en hij voelt zich dan ook tot haar aangetrokken. Tegen wil en dank, want Moray heeft al een relatie met Katherine, de verwende dochter van zijn machtige geldschieter. En dan dreigt er ook nog een duister geheim uit het verleden aan het licht te komen…

Cranford

CRANFORD

Wederom een serie van de BBC. Een fantastische verhaallijn, prachtige kostuums en net zoals met de meeste BBC series waan je je helemaal terug in de tijd. Een hoog “grannie” gehalte, maar echt zeker een aanrader voor alle Downton Abbey fans.

Waar gaat het over?

In het Engelse plaatsje Cranford draait alles om etiquette, traditie en deftige dames. Alles gaat er volgens regels die nergens zijn opgeschreven maar die desondanks iedereen kent. Maar Cranford is ook een plattelandsgemeenschap aan de vooravond van ingrijpende veranderingen. Want de spoorlijn komt eraan. Vanuit Manchester rukken de rails onstuitbaar op. In Cranford is men doodsbenauwd voor de komst van allemaal onbekende arbeiders en de teloorgang van orde en gezag. Kunnen de inwoners wennen aan het feit dat hun wereld voorgoed gaat veranderen? In deze weelderige, ontroerend mooie en uiterst komische serie zien we een voortreffelijke cast aan het werk. Van dichtbij volgen we de kleine absurditeiten en de grote drama’s die een groep memorabele personages in de loop van een onvergetelijk jaar meemaakt.

Upstairs Downstairs

UpstairsDownstairsClassic_Cast_600x338

Upstairs, Downstairs is een Engelse dramaserie van de zender ITV1. De serie ging in premiere op 10 oktober 1971.
Er is ook een remake van deze serie (2010) maar het origineel vind ik vele malen mooier.

Waar gaat het over?

Upstairs Downstairs speelt zich af in het begin van de 20e eeuw, rond een chique huis aan Eton Place in London. Je maakt kennis met de aristocratische familie Bellamy (upstairs) en hun trouwe bedienden (downstairs). De serie beschrijft het wel en wee van de bewoners van het huis tegen de achtergrond van een boeiende periode uit de geschiedenis. In het hele land vinden ingrijpende sociale hervormingen plaats. Het einde van het Victoriaanse tijdperk is in zicht en de Eerste Wereldoorlog lijkt onafwendbaar.

Call the Midwife

Call_the_Midwife_is_the_torchbearer_of_feminism_on_television

Een hele andere periode dan bij alle voorgenoemde series. Het eerste seizoen speelt zich af ergens eind jaren 50. Wederom waan je je echter ook echt volledig in deze tijd. De kostuums zijn weer spot-on, de acteerprestaties van zeer hoog niveau en ik kon na de eerste aflevering al meteen niet meer stoppen met kijken. Aanrader!

Waar gaat het over?

Als de jonge Jenny Lee aankomt in het Londense stadsdeel East End, weet ze nog niets van ontbering of armoede. Ze is opgegroeid in welgestelde kringen op het Engelse platteland. Haar toekomst had ze voor het uitzoeken. Maar ze heeft gekozen voor de zorg. En nu, vers van de opleiding, gaat ze als vroedvrouw aan de slag in het armste deel van de stad. Jenny belandt in een wereld die in geen enkel opzicht te vergelijken is met waar ze vandaan komt. De straten krioelen van de kinderen. Geen wonder, want gezinnen van tien zijn hier geen uitzondering. En aangezien de kraamafdeling maar acht bedden telt, vinden de meeste bevallingen noodgedwongen thuis plaats. Wanneer Jenny kennis maakt met vrouwen als Conchita, voor de 25e keer zwanger, en het hoertje Mary, 15 jaar en nu al in verwachting, beseft ze dat haar leven nooit meer hetzelfde zal zijn…

Mr Selfridge

MR_SELFRIDGE

Mr Selfridge is een Engelse dramaserie van de zender ITV1. De serie ging in première op 6 januari 2013.
De verhaallijn doet een beetje denken aan “The Paradise.” Toch is deze serie weer volledig anders uitgevoerd. Dit is de enige serie in dit rijtje waar ik echt even in moest komen. Echt, geef het even een kans, ik ben inmiddels hooked!

Waar gaat het over?

Gebaseerd op Shopping, Seduction and Mr. Selfridge, de biografie van Lindy Woodhead, creëerde Emmy Award-winnaar Andrew Davies het nieuwe kostuumdrama Mr. Selfridge. Geen film maar een serie, die begin 20e eeuw weergeeft waarin winkels nog puur functioneel waren. Zo waren ze nauwelijks goed verwarmd en verlicht, en waren er zelfs speciale werknemers die het niets-kopende publiek vriendelijk de deur wezen. En natuurlijk brengt de held van de serie, Mr. Selfridge, daar radicaal verandering in; hij leukt zijn warenhuis op met een restaurant, liften, airco, een beauty-etage en live entertainment.

Hebben jullie voor mij toevallig nog meer aanraders welke volledig in dit rijtje passen? Ik hoor het heel graag onderaan bij de comments.

Happy watching!

Liefs,

http-signatures-mylivesignature-com-54492-119-856ec3a1598ce9b977042f707da22684

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

One comment

  1. The Paradise en Mr Selfridge vond ik ook super leuk en inspirerend. Vooral omdat het over fashion ging en we hebben het afgekeken. Het is altijd een raar gevoel als een serie stopt waar je met plezier naar kijkt en het altijd braaf volgt, toch?

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s